Rennen met Reza

Mogelijk de interessantste website van deze ochtend, maar helaas is hij (tijdelijk) niet bereikbaar. Ik had het graag even zelf bekeken maar helaas is http://www.runwithreza.org niet te bezoeken. De foutmelding geeft aan dat dit mogelijk te maken heeft met capaciteitsproblemen.

De reden hiervoor is niet moeilijk in te schatten: de beheerder van de site is vannacht voor de kust van Florida uit zee gevist in een opblaasbare loopmolen. Alsof dat gegeven op zichzelf nog niet bizar genoeg is, wordt het verhaal nog meer bizar door een aantal essentiële toevoegingen.

De onfortuinlijke oceaanrenner was op weg naar Bermuda, zo blijkt, onderdeel van een plan om langs 190 landen te rennen om aandacht te vragen voor wereldvrede. Helaas raakte hij onderweg de weg kwijt, waren zijn voedselvoorraden hopeloos ontoereikend en had hij effecten van oceaanstromingen op zijn voortgang niet helemaal goed ingeschat. De weg van Florida naar Bermuda was voor zover ik heb weten te achterhalen zijn eerste etappe.

DIt is weer een van die verhalen die mijn inlevingsvermogen te boven gaat. Hoe komt iemand op het idee om dit te gaan doen? En bovenal: wie kan me uitleggen hoe je aandacht vraagt voor wereldvrede door in een opblaasbare plastic bal over water te gaan rennen? Is dat een bijkomend verschijnsel van het aandacht vragen voor het feit dat je te veel vrije tijd hebt?

Youp van het Hek had het in zijn klassieke Hond op het IJs show meer dan twintig jaar geleden over mensen die “goed” doen en hij legde uit dat mensen die “goed” doen, dat doen omdat ze niks beters te doen hebben. Benieuwd of Youp toen al voorzag hoe altruïsme er anno 2014 uit zou zien.

Begrijp me niet verkeerd: ik heb geen probleem met mensen die zich inzetten voor Artsen zonder Grenzen of de Dierenambulance en ik heb niets dan respect voor mensen die in weer en wind vrijwillig collecteren voor eender welk goed doel. Maar dit is typisch zo’n initiatief waarbij ik me niet aan de indruk kan onttrekken dat de betrokkene in eerste plaats aandacht vraagt voor zichzelf.

Er is iets te zeggen voor het “niet geschoten is altijd mis”-principe, het idee dat als je je ambities maar hoog genoeg stelt, je hoe dan ook iets gaat bereiken. Maar de keerzijde van die medaille is het totaal geen rekening houden met zaken die je zouden kunnen dwarszitten en gewoon maar van start gaan en zien waar het schip strandt.

Het is je inschrijven voor de Vierdaagse en dan trainen door de week van te voren te voet patat te gaan halen op de hoek in plaats van met de auto. Het is een vakantie plannen naar Spitsbergen en je voorbereiden door op Google Maps op te zoeken waar Spitsbergen ligt. Reza Baluchi kocht een opblaasbare plastic bal, een paar proteïnerepen en een GPS en ging op weg om de wereld rond te rennen. Hij is er in geslaagd de wereld duidelijk te maken dat er naast potentiële terroristen ook nog andere mensen zijn wiens aankopen we eigenlijk in de gaten zouden  moeten houden.

Ik hoop dat Reza’s site snel weer online komt. Ik ben onder andere benieuwd naar zijn volgende plannetje. Oh, en ik hoop dat er op zijn site een grote wereldkaart staat waar hij zijn route op had gepland. Met rood potlood en mooi lijntje door 190 landen. En dan is het wachten op de volgende malloot. Misschien gaat er iemand met een vlieger de wereld rondvliegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *