Zondagochtend. Tijd voor een nieuw Pechtold-plan.

FabelsFeiten doet een oproep aan D66 om aankomend fractievoorzitters in het vervolg te laten interviewen door de burger. In de huidige situatie komen potentiële voorzitters alleen bij een internet sollicitatiecommissie op bezoek voor een besloten gesprek. “We zien nu dat Voice of Holland D66 inhaalt op democratisch vlak. Dat kan niet de bedoeling zijn”, aldus een woordvoerder van het toonaangevend opinieblog.

Zucht.

D66 fractievoorzitter Pechtold wil aankomend ministers laten ondervragen door de Tweede Kamer, aldus nu.nl. Het gaat er volgens Pechtold om dat er de mogelijkheid bestaat om door te vragen over belangen, zodat je niet de stroper de beheerder van het wildpark maakt. Nu duurt het steeds zo lang voordat de Kamer hoort wat zo’n man of vrouw wil, aldus de fractievoorzitter.

Nu ontbreekt het me zelden aan redenen om Pechtold te willen schoppen maar vanochtend maakt hij het me weer ouderwets makkelijk. Op de eerste plaats word ik geprikkeld door de suggestie dat de Tweede Kamer geen idee heeft wie die mensen zijn die door de coalitiepartijen worden voorgedragen voor ministersposten. Pechtolds relaas suggereert dat er bij de laatste formatie ter kantore der Democraten in telefoonboeken werd gebladerd en op Facebook werd gekeken om te achterhalen wie die Frans Timmermans en Stef Blok wel niet waren. Wat voor informatie hoopt Pechtold in een kamerdebat te achterhalen over een voorgedragen minister die hij niet zelf had kunnen vinden? En dat allemaal omdat ze het in Brussel blijkbaar zo democratisch aanpakken?

Maar het idee van Pechtold is nog zinlozer dan het in eerste instantie lijkt. Nu.nl tekent namelijk op dat hij niet zo ver wil gaan dat de Tweede Kamer een kandidaat daadwerkelijk kan afwijzen, wat de vraag oproept wat dan in godsnaam de functie van de ondervraging kan zijn. Alsof ik de nieuwe patatbakker bij het cafetaria op de hoek ondervraag en achterhaal dat hij van plan is in het frietvet te spugen. Waarop zijn baas tegen me zegt: “Dat is heel interessant, maar ik heb hem al aangenomen. Ik hoop wel dat je tevreden was met het democratisch proces”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *