De partij die je wist dat zou komen…

Ik lees net op nu.nl dat Jan Nagel vorige week in het ziekenhuis is opgenomen met een hersenvliesontsteking en nu maak ik me heel erg zorgen. Niet over Jan Nagel zelf, trouwens. Ik gun het hem natuurlijk niet om heel erg ziek te zijn, maar volgens zijn collega van 50Plus, Maurice Koopman, komt het allemaal wel goed met Jan.

Ik maak me zorgen over wat dit betekent voor politiek Nederland. Ik bedoel, Jan Nagel is onmisbaar. Vraag maar aan Jan Nagel, die zegt het zelf. Hij was onmisbaar bij In de Rooie Haan (tot hij wegging). En hij was onmisbaar bij Achter het nieuws (tot hij wegging) en bij de PvdA (tot hij… je weet wel).

In 1993 besloot Jan dat Hilversum niet zonder hem kon en richtte hij Leefbaar Hilversum op. Hij maakte gedurende acht jaar Hilversum zo ontstellend leefbaar dat de gemeentepolitiek eigenlijk te klein voor hem was geworden. Dus werd het tijd om Leefbaar Nederland op te richten (in 2001 was dat). Nagel voelde zich hier zo onmisbaar dat hij dacht prima zonder Pim Fortuyn de verkiezingen in te kunnen (de uitslag moge bekend zijn).

Na 2002 moest Jan nog wel eens op zoek naar nieuwe plaatsen om onmisbaar te zijn: in 2005 was het de Partij voor Rechtvaardigheid, Daadkracht en Vooruitgang, in 2009 OokU en in 2011 50Plus. De Speld moet inmiddels al eens een stukje hebben geplaatst over hoe Jan Nagel met ruime voorsprong de Nederlander is met de meeste opgerichte politieke partijen op z’n naam. Dat is toch niet mis.

Scherpe analyticus, die Jan, dat kun je zien aan al die partijen. Hij leest een paar maanden de krant om te zien welke groep Nederlanders terecht of onterecht ontevreden zijn en daar schrijft hij dan een verkiezingsprogramma voor. De laatste tijd zijn het ontevreden bejaarden voor wie Jan de kar trekt, samen met Henk Krol (je weet wel). Jan is ook al 75 natuurlijk, dus hij kent de doelgroep. Hij is al jaren ontevreden dus hij bouwt op ruime ervaring.

Nu ligt hij dus in het ziekenhuis, ontevreden Jan, dus zijn volgende partij heeft als speerpunt de zorg. Zou hij natuurlijk ook binnen 50Plus kunnen doen, maar Jan functioneert het beste als er maar één issue is. Dat praat wat makkelijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *