Verdomme nog aan toe!

Wat heb ik er toch een pishekel aan om het eens te zijn met iets wat op GeenStijl staat. Goed, het is een stukje van Quid, de minst debiele scribent van het stijlloze weblog, maar dan nog. In een tijd waarin de hele wereld geacht wordt mee te marcheren voor de bescherming van de vrijheid van meningsuiting, heeft de Franse regering besloten 54 mensen te arresteren voor het hebben van een mening die de regering niet “okay” vindt.

Nu ben ik er aan gewend dat mensen op straat niet weten wat die vrijheid precies inhoudt. Iedereen en z’n moeder (inclusief Geert Wilders) lijkt te denken dat het betekent dat zij alles mogen zeggen en dat je daar vervolgens niks van mag vinden als toehoorder, terwijl het vooral betekent dat de staat je niet mag beperken in het uiten van wat je denkt.

Op zich is het handelen van Frankrijk niet eens echt verrassend – je zou kunnen zeggen dat het vergelijkbaar is met het aannemen van de Patriot Act in de Verenigde Staten na de aanslag op het World Trade Center. Een tijd waarin de burgers bang zijn is een ideaal moment om vrijheden van diezelfde burgers in te perken vanuit het oogpunt van bescherming. Vanzelfsprekend komt het oude “als je niks te verbergen hebt, heb je niks te vrezen”-argument weer van stal. Zo ook bij David Camerons plan om chat-applicaties met een versleutelmogelijkheid te verbieden.

Onze overheden proberen ons wijs te maken dat het onze vrijheid is, die terroristen ertoe brengt ons aan te vallen. Waarom is het noodzakelijk onze vrijheden af te pakken om ons te beschermen? Heeft Aaron Sorkin ons niets geleerd?

 

“You want to claim this land as the land of the free? Then the symbol of your country can’t just be a flag; the symbol also has to be one of its citizens exercising his right to burn that flag in protest.”

(The American President, 1995)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *