De Roermondse beerput gaat open…

Wat hebben miljardair Dik Wessels, oud-staatssecretaris Frans Weekers en voormalig gouverneur Léon Frissen met elkaar gemeen? Ze maken deel uit van een rij prominenten die in de zaak-Van Rey als getuige zijn gehoord.

Wie in het Roermondse stadhuis is eigenlijk niet gehoord door de rijksrecherche in het onderzoek San José? Die vraag rijst onwillekeurig bij bestudering van een getuigenlijst. Zo zijn zeker 37 (oud-)ambtenaren op audiëntie geweest bij de rijksrecherche.

Een indrukwekkend aantal. Zeker als je bedenkt dat nogal wat ambtenaren meerdere keren moesten opdraven. Zoals de gemeentesecretaris, maar vooral het hoofd juridische zaken (zeker negen verklaringen) en een van haar voormalige medewerkers (minimaal elf keer).

De rijksrecherche wilde het naadje van de kous weten over de projecten waarbij VVD’ er Van Rey als wethouder invloed en ontwikkelaars als Piet van Pol belang hadden. Maar ook over de bestuurscultuur die dit mogelijk maakte. Oud-burgemeester Henk van Beers is met name daarover aan de tand gevoeld, net als drie van zijn wethouders. De opsporingsdienst sprak verder met zeven raadsleden, vooral over de – verijdelde – burgemeestersbenoeming in 2012 waarbij Van Rey sollicitanten geheime informatie toestopte.

San José zorgt niet alleen in Roermond, maar ook in Maastricht en Den Haag voor onbehagen. In de Limburgse hoofdstad en de residentie zijn kopstukken gehoord over benoemingen, partijfinanciering, lekken in het onderzoek en andere gevoelige zaken. Commissaris van de koning Theo Bovens, zijn voorganger Léon Frissen en (oud-)gedeputeerde Noël Lebens bijvoorbeeld. En niet te vergeten landelijk VVD-voorzitter en oud-justitieminister Benk Korthals en zijn provinciale evenknie Peter de Koning. Ook de Limburgse VVD-Kamerleden Mark Verheijen en Karin Straus komen in het rijtje voor evenals staatssecretaris van justitie Fred Teeven – over de mislukte opname van zijn telefoongesprek met Van Rey – en zijn voormalige collega van financiën Frans Weekers.
Waar prominente politici en bestuurders het al vervelend vinden met de corruptiezaak rond de Roermondse VVD’er geafficheerd te worden, ligt dat voor bedrijven minstens zo gevoelig. Zeker als die in Roermond veel zaken hebben gedaan, zoals ’s lands grootste aannemer VolkerWessels. Die stapelde in de bisschopsstad voor honderden miljoenen euro’s stenen, in de meeste gevallen samen met de nu van omkoping van Van Rey verdachte Van Pol. Dat is de rijksrecherche niet ontgaan. De opsporingsdienst heeft getuigenverklaringen afgenomen van topman Dik Wessels, een goede bekende van Van Rey, en lid van de raad van bestuur Dick Boers. Beiden zijn over hetzelfde onderwerp ondervraagd: de ontwikkeling van het miljoenenproject Kazernevoorterrein en meer in het bijzonder het kantoor dat daar werd gebouwd. Het pand doet tegenwoordig dienst als stadskantoor. De gemeente Roermond kocht het al langer leegstaande gebouw in 2011 voor 15,5 miljoen euro van Casimir BV, een bedrijf van Van Pol en VolkerWessels. Die prijs zorgde voor beroering omdat Roermond veel te diep in de beurs zou hebben getast.

In het hoofdkantoor van VolkerWessels in Amersfoort blijft het vooral stil als er vragen worden gesteld over het getuigenverhoor. „De zaak is onder de rechter en wij zijn daarin geen partij. Gedurende de rechtszaak doen we geen uitspraken, het is aan de rechter om een oordeel te geven”, laat het concern in een korte verklaring weten.

Het bedrijf wil ook niets kwijt over de sponsoring van het campagne-bv’tje van Van Rey, het door zijn kinderen bestuurde Liba Adviesbureau. ,,Die naam zegt mij helemaal niets. Het zou mij verbazen als een van mijn bedrijven Liba heeft gesponsord”, zei topman Wessels vorig jaar. Die verbazing is op zijn plaats. Twee Limburgse dochterbedrijven van VolkerWessels, de aannemers Jongen in Landgraaf en Louis Scheepers in Roermond, blijken geld te hebben gedoneerd aan Liba. Dat valt af te leiden uit het wensenlijstje dat Van Pols advocaat Peer Szymkowiak bij de start van het corruptieproces op 20 januari in Rotterdam indiende.

De raadsman wil dat de twee – eerder ook al gehoorde – directeuren van Jongen en Scheepers als Liba-donateur nog eens voor een verklaring worden opgeroepen.

Dat geldt ook voor twee bekende namen uit de vastgoedwereld die al door de rijksrecherche zijn bevraagd: de Heerlense multimiljonair Henk Stienstra, wiens gelijknamige bedrijf ook veel zaken deed in Roermond, en vastgoedbaas Harry Muermans die vooral in de jaren negentig van de vorige eeuw stevig aan de weg timmerde in zijn geboortestad.

Advocaat Szymkowiak wil van deze en andere zakenlui horen waarom zij het campagnebedrijf van Van Rey financieel een hart onder de riem hebben gestoken. Hij begrijpt niet waarom het Openbaar Ministerie (OM) de 16.660 euro waarmee zijn cliënt Van Pol in de jaren 2006-2010 de Liba-kas spekte als steekpenningen aanmerkt en giften van andere entrepreneurs niet. „Waarom betalen andere ondernemers aan Liba? Waarom steunt een ondernemer een politicus of een partij?”, vroeg Szymkowiak zich op 20 januari voor de rechtbank af.

De advocaat ziet de Liba-bijdragen niet als smeergeld. Daar denkt het OM in het geval van Van Pol, de Weerter bouwer Meulen (donatie van 8.330 euro) en het Roermondse beveiligingsbedrijf Red Security (595 euro) anders over. De rijksrecherche koppelt de giften aan tegenprestaties.

De opsporingsdienst sprak niet alleen met donateurs, maar ook met anderen die op de een of andere manier met Liba te maken kregen. Zo werden bestuursleden van het Comité Kerstviering Roermond ondervraagd evenals een fotograaf, een restauranthouder en bloemist, kennelijk met de bedoeling te achterhalen waaraan het Liba-geld is uitgegeven. Ook de zoon van Van Rey, directeur van Liba, moest op gesprek, maar in een minder prettige setting. Junior werd niet als getuige, maar enkele keren als verdachte gehoord. Een paar maanden geleden kreeg hij de melding van het OM dat dit niet resulteert in vervolging.

Het corruptieonderzoek is niet alleen voor de familie Van Rey een hoofdpijndossier. Weertenaar Frans Weekers moest eind 2012, toen nog staatssecretaris Financiën, spitsroeden lopen in de Tweede Kamer. De VVD’er had steun van zijn politieke leermeester aanvaard bij zijn verkiezingscampagne toen de Roermondse wethouder al in opspraak was geraakt.

Van Rey ‘regelde’ een grote billboard-advertentie voor Weekers op een reclamezuil langs snelweg A73. De Roermondenaar zocht en vond bedrijven die mee betaalden aan de campagne-activiteit. En niet alleen de Haagse politiek was, ook het OM is daarin geïnteresseerd. Weekers heeft de rijksrecherche tekst en uitleg verschaft, zo blijkt uit de getuigenlijst.

De sponsoractie krijgt een strafrechtelijk staartje. Het OM heeft ook Van Pols bijdrage van 1.785 euro aan de billboard als smeergeld voor zijn vriend Van Rey bestempeld, net als de 1.190 euro die het al eerder genoemde bouwbedrijf Meulen neertelde. Voor Van Pols advocaat Szymkowiak reden om ook hier dezelfde strategie te hanteren als bij Liba. Waarom pakt justitie alleen zijn cliënt Van Pol aan? De raadsman heeft de rechtbank gevraagd ook de andere sponsoren van de zuil te horen over de reden van hun steun. Onder hen ook John Janshen bijvoorbeeld, directeur van het gokautomatenconcern Janshen Hahnraths uit Kerkrade.

De Rotterdamse rechtbank beslist wie zich allemaal (nog eens) moet melden als getuige. Szymkowiak en zeker Van Rey’s raadsvrouwe Gitte Stevens kwamen op de eerste zittingsdag in januari met een imposant lijstje aan namen. Alleen Stevens al wilde bijna 150 getuigen laten horen.

Op dringend verzoek van de rechtbankvoorzitter dunde de advocate haar wensenlijstje een dag later al flink uit, maar voor de rechter bleven er nog genoeg namen over om zich over te buigen.

De raadslieden hopen met behulp van de getuigen niet alleen duidelijk te maken dat Van Rey en Van Pol niets misdaan hebben, maar zij zoeken ook antwoord op de vraag waarom de een wel, en de ander geen strafrechtelijk verwijt voor de voeten wordt geworpen.

Het OM houdt daarover tot nog toe zijn kaarten stevig tegen de borst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *