Waarom cirkelen er gieren boven m’n hoofd?

Hoe vaak zou Anouchka van Miltenburg zichzelf die vraag stellen? De voorzitter van de Tweede Kamer maakt weer eens zware dagen door, deze keer door de nasleep van de Voortman-affaire van vorig jaar. Even ter opfrissing: GroenLinks Tweede Kamerlid Linda Voortman werd ervan beschuldigd de namen van kandidaten voor de positie van Nationaal Ombudsman naar de pers te hebben gelekt. Al vrij snel werd duidelijk dat Voortman onschuldig was omdat haar lijst met namen niet overeenkwam met de lijst die in de media verscheen. Toch liet het presidium (waarvan Van Miltenburg de voorzitter is) de Rijksrecherche een onderzoek instellen, een onderzoek waardoor Voortman, hoe je het ook wendt of keert, ten onrechte werd beschadigd.

Daarenboven werd Voortmans naam nog voor de start van het onderzoek naar de Telegraaf gelekt, hetzij door Van Miltenburg zelf, hetzij door één van de andere leden van het presidium. Webblog GeenStijl verdenkt VVD-collega Ton Elias, mede door het feit dat hij een stevige band met de Telegraaf heeft, maar ook omdat hij openlijk op Van Miltenburgs functie lijkt te azen.

Hoe het ook zij, het is een nieuw hoofdstuk in een lange reeks incidenten die aangeven dat mevrouw Van Miltenburg een vedergewicht is in een functie voor een zwaargewicht. Meerdere malen is in grotere of kleinere mate te zien geweest dat ze geen overwicht heeft over de Kamer en er niet in slaagt om haar taken in goede banen te leiden.

De laatste kop op nu.nl is niet verrassend maar toch veelzeggend: opmerken dat iemands positie niet ter discussie staat is meestal de laatste stap voordat iemand zelf opstapt. Precair punt voor premier Rutte is dat hij Van Miltenburg niet kan verdedigen zonder te laten merken dat ze het zelf niet kan opknappen – extra precair omdat ze het zo overduidelijk niet zelf kan opknappen.

Het presidium heeft zelf in onderling overleg besproken dat Van Miltenburg niet weg hoeft. Laat me voor u schetsen wat dat betekent: mocht Van Miltenburg opstappen dan komt de meest waarschijnlijke opvolger uit het presidium zelf. De drie frontrunners zijn dan Martin Bosma (PVV), Khadija Arib (PvdA) en Ton Elias (VVD). Martin Bosma is al eens inval-voorzitter geweest en deed het naar verluidt heel aardig maar aangezien hij lid is van de PVV maakt hij geen schijn van kans. Khadija Arib was al eens eerder kandidaat – ze verloor in drie stemrondes van Van Miltenburg in 2012 – maar ze is een ervaren kamerlid met een relatief grote kans om opnieuw op de kieslijst te komen. Ik denk dat ze eerder zal proberen voorzitter te worden in de volgende regeerperiode, in plaats van een korte zit als tussenpaus tot de verkiezingen. Hetzelfde geldt voor waarschijnlijk Elias en dus zijn die drie misschien niet degenen waar Van Miltenburg het meest voor moet vrezen.

Er zijn nog genoeg andere partijen die de zwakke Kamervoorzitter kunnen gebruiken om bijvoorbeeld Rutte te beschadigen door hem te dwingen zich met de situatie te bemoeien. Spannende tijden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *