Bonk!

En dat was het geluid van mijn voorhoofd dat m’n bureau raakte. Eigenlijk was het eerder een herhaaldelijk bonken – de enkelvoudige bonk is meer als m’n leesvoer zo verschrikkelijk dom is dat mijn hersenen uit zelfbescherming uitschakelen. Dat laatste gebeurt vooral bij het lezen van lezersreacties op artikelen op de website van de Gelderlander.

De meervoudige bonk vindt plaats wanneer het zelfbeschermingssysteem van m’n hersenen faalt en ik mezelf in slaap probeer te sussen. De oorzaak deze keer: dit artikel op nu.nl. Een stukje duiding vooraf: er hebben op het moment 16 partijen zitting in de Tweede Kamer. Naast de tien usual suspects (PvdA, VVD, CDA, SP, GroenLinks, PVV, SGP, ChristenUnie, D66 en PvdD) zijn er 50+, fractie Klein (afgesplitst van 50+), fractie Houwers (afgesplitst van VDD), fractie Kuzu/Öztürk (afgesplitst van PvdA), fractie Van Vliet (afgesplitst van PVV) en fractie Bontes/Van Klaveren (afgesplitst van PVV).

De heren Bontes en Van Klaveren waren aan het sleutelen aan het initiatief VNL (Voor Nederland) waarmee ze bij de volgende verkiezingen een dappere poging willen doen om een armzalig aantal stemmen te scoren uit dezelfde vijver waar ook de PVV en de nog op te richten partij van Hero Brinkman in willen vissen. Eerder werd bekend dat VNL druk doende is voormalig maffia-advocaat en media-hoer Bram Moskowicz tot partijleider/lijsttrekker uit te roepen, wat een interessant gedachte is omdat het een aantal mensen wier bestaan op geen enkele wijze relevant is bij elkaar brengt in één organisatie. Het slechte nieuws is dat de heer Bontes dit blijkbaar geen goed idee vindt, wat het angstaanjagende nieuwsbericht dichterbij brengt dat ook hij een eigen partij zou kunnen gaan oprichten.

En dan leven we ook nog met het meervoudige zwaard van Damocles boven ons hoofd dat er nog steeds een kans is dat Jan Nagel, Henk Westbroek en Peter R. de Vries hetzij samen hetzij apart van elkaar ook nog eens partijen gaan oprichten. Oh, en laten we vooral de Vrijzinnige Partij niet vergeten, van ex-50+ kamerlid Norbert Klein en Denk van de heren Kuzu en Öztürk.

Ik ben helemaal voor keuzevrijheid en parlementaire democratie maar het Nederlands politiek bestel begint steeds meer te lijken op een overzichtskaart van de verschillende afsplitsingen van de protestante kerk, des te meer als je beseft dat de verschillende partijen aan vergelijkbare kant van het spectrum ruzie maken op leesteken-niveau.

De eerstvolgende verkiezingen voor de Tweede Kamer staan – in principe – voor 15 maart 2017 gepland (al kan er natuurlijk nog van alles gebeuren). Mijn voorzichtige inschatting is dat we op 16 maart elf fracties in de kamer hebben (hoe graag ik ook van 50+ af zou willen, ik ben bang dat er genoeg domme baby-boomers zijn). Hoe de situatie er op 17 maart 2017 uitziet, kunnen we alleen maar afwachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *