Laat Pilatus z’n handen lekker zelf wassen…

Als niet-voetballiefhebber besteed ik een onvoorziene hoeveelheid tijd met het me bezig houden met voetbal-gerelateerde zaken. Zo is mijn oudste zoon D. fervent aanhanger van zowel het Nederlands elftal als N.E.C.. De sportieve prestaties van de eerste groep spelers is de laatste jaren gelukkig van een zodanig niveau dat het me weinig hoofdbrekens oplevert – de prestaties van de tweede groep helaas des te meer.

D’s aan het fanatieke grenzende affectie voor de Nijmeegse Eendracht Combinatie brengt af en toe uitdagingen met zich mee. Zo wil de jongeman bijvoorbeeld liever niet mee naar rommelmarkten in het Arnhemse Gelredome en ging hij bij z’n laatste bezoek zonder met z’n ogen te knipperen in discussie met een van de beveiligers. Nu heeft de beste jongeman een heel innemende persoonlijkheid dus leidde het een en ander niet tot onverkwikkelijkheden, maar af en toe hou ik m’n hart vast – hij komt nog eens met een blauw oog thuis, denk ik.

Daarnaast krijg ik eens in de paar jaar gelegenheid me te storen aan het feit dat plaatselijke overheden zich laten manipuleren om miljoenen euro’s in voetbalclubs te steken – ik schreef er al eens eerder een stuk over. Ik ben er vrij zeker van dat het niet-promoveren van N.E.C. naar de Eredivisie een voorbode is van het terugkeren van een vergelijkbare discussie in de Nijmeegse gemeenteraad. Ik weet al wat ik wil dat de gemeenteraad gaat besluiten, net zoals ik weet wat het uiteindelijke besluit wordt.

Vandaag is er weer iets anders om me aan te ergeren – zoals zo vaak. Laten we zeggen dat er gemiddeld eens in de twee weken een artikel in de krant staat over zich misdragende voetbalsupporters (waar dan ook in Nederland). Er zijn natuurlijk meerdere redenen om je hier boos over te maken – niet in de laatste plaats over de kosten van het repareren van de veelvuldig veroorzaakte schades.

Terzijde: ik snap het feit dat verliezende supporters de neiging hebben een stadion te verbouwen. Begrijp me niet verkeerd: ik vind het gedrag onacceptabel en kinderachtig maar ik snap de emotie en het feit dat die emotie een uitlaatklep nodig heeft. Als ze het stadion niet slopen, gaan ze naar huis om hun vrouw en kinderen in elkaar te schoppen en dat is ook niet tof. Maar waarom slopen winnende supporters een binnenstad? En dan vaak ook nog eens hun eigen binnenstad (bij de huldiging of zo)… Het is toch eigenlijk heel vreemd dat steden die een kampioenschap willen vieren dat liever doen op een winderig parkeerterrein dan bij het stadhuis?

Maar zoals gezegd – dat terzijde.. weinig dingen irriteren me meer dan het feit dat wanneer er een soortgelijk “incident’ heeft plaatsgevonden (en ik zet het woord incident tussen haakjes omdat het al lang niet meer om incidenten gaat) er steevast een voorzitter van een club of supportersvereniging wordt geciteerd die zegt dat het hier natuurlijk niet om “echte” supporters gaat – want die doen dat soort dingen niet of zo.

Maar wie zijn die mensen dan wel? Want volgens mij zijn die zogenaamde F-siders of harde kern-leden of ultra’s er elke wedstrijd… ze kopen de seizoenskaarten, ze kopen de shirtjes, ze gaan naar uit- en thuiswedstrijden. Zij zijn de types die drie weken voor het einde van de competitie de tatoeage laten zetten met: “ADO kampioen Eredivisie” als tekst… volgens mij zijn juist dat de mensen waar elke club heel erg blij mee is… althans tot ze een spelersbus opwachten of het stadion van de tegenstander bekladden.

En nu is het dus weer zo ver… Ajax-aanhangers zijn naar Doetinchem gereden om daar stadion de Vijverberg te bekladden, dit overigens nadat een van hun enige tijd daarvoor was weggejaagd omdat hij naar Doetinchem was gereden om daar stadion de Vijverberg te bekladden – je verzint het niet.

In het artikel over het ‘incident’ op het onvolprezen regionale dagblad de Gelderlander staat vreemd genoeg geen interview met een voorzitter van een supportersvereniging die zich van de actie distantieert, maar gelukkig was ik niet de enige die het gemis opviel. De redactie van de Gelderlander zag het zelf ook en pakte de klus dapper zelf op door tweemaal het woord ‘fan’ tussen haakjes te zetten… als kers op de taart verwijst de schrijver naar een eerder ‘incident’ met de tekst ‘figuren die zich ADO fan noemen’.

Geeft me toch het idee dat je je als ex-SS-er of kampbeul prima door de Gelderlander kunt laten interviewen… je hoeft je er in ieder geval geen zorgen over te maken dat je zelf moet zeggen dat je van niks wist – dat doet de interviewer zelf wel even voor je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *