Snel, sneller, onzinnigst…

Ik ben niet echt een early adaptor wat betreft internet en al zijn verschillende toepassingen. Ik ging studeren in 1995 en dat was het jaar dat ik, in de algemene computerruimtes van de (toen nog) Katholieke Universiteit in Nijmegen, mijn eerste ervaring had met internet en e-mail. Google en Facebook bestonden nog niet, net zo min als Hyves. Daar staat dan weer tegenover dat Yahoo en Altavista wel nog meespeelden, net als Netscape. Chatten deed je met IRC (ICQ werd pas in 1996 gelanceerd). Het Hermes netwerk van de universiteit stond bekend als betrekkelijk snel – het gebruikte bekabeling van UPC en was behoorlijk (althans toen nog) ruim opgezet qua capaciteit. Dat betekent dat ik relatief weinig ervaring heb met ergernis over internet-snelheden. Ik heb in ieder geval nooit meegemaakt dat het een hele nacht duurde om een mp3-tje te downloaden en leerde al snel dat de snelheid waarop je iets naar je toe haalt op de eerste plaats afhankelijk is van hoe snel iemand anders iets naar je toe kan sturen.

Dat laatste vond ik interessante kennis toen ik een jaar of tien later voor een grote internetprovider ging werken. Er was veel veranderd in tien jaar: internet was van iedereen geworden – geen enkel gezin kon of mocht nog zonder. Meerdere aanbieders struikelden inmiddels over elkaar heen om zoveel mogelijk klanten binnen te harken met strakke aanbiedingen en hippe cadeau’s. Een belangrijk aspect om op te concurreren wat betreft internet was de geleverde snelheid. Toen ik in 2005 achter de telefoon kroop op de helpdesk was 20 Mb top of the line bij mijn werkgever, het huidige instapabonnement is 50 Mb. Een vraag die zich de afgelopen tien jaar regelmatig bij me opgedrongen heeft is “waarom?”.

Ik heb op het moment een abonnement van een vriendelijke aanbieder uit het westen des lands, die vooral bekend staat om zijn goede service. Op het moment trek ik hier zo’n 20 Mb per seconde naar binnen. Ter illustratie: dat betekent dat ik zelden langer dan een paar minuten hoef te wachten alvorens ik een film kan bekijken en dat is terwijl ik niet eens download met een snel protocol (ik geef de voorkeur aan p2p downloaden boven usenet). Nu kan ik wel redenen verzinnen waarom je sneller wil dan dat… misschien wil je films in HD kwaliteit streamen naar je TV in plaats van ze eerst downloaden… misschien gebruik je je particuliere aansluiting stiekem voor een serverpark…

Ik geloof echter al heel lang dat een “huis, tuin en keuken”-aansluiting geen enkel belang heeft bij een abonnement met een hogere snelheid dan 50 Mb (en dan pak ik het eigenlijk nog heel ruim, want volgens mij is 25 Mb ook genoeg). Waarom zou je een 120 Mb abonnement nemen als je niks anders doet dan Facebooken en Youtube-filmpjes kijken? Waarom zou je een 120 Mb abonnement nemen als je thuis een wifi netwerk hebt liggen dat de data niet sneller dan 20 Mb door je nieuwbouw huis kan blazen?

Twee antwoorden dienen zich aan: 1. mensen willen graag laten zien hoe groot hun virtuele piemel is en 2. mensen trappen in de meest onzinnige marketingtrucs. En daaarom staat er op het moment een artikel op Nu.nl dat er in Nederland meer dan een miljoen aansluitingen zijn met een internetsnelheid van meer dan 100Mb.

5 reacties


 1. hehehe nice…bill gates comeback 😉

  Sneller, beter, groter Lars….kom op…het is 2015 😉

  Beantwoorden

 2. Ik zie het exact hetzelfde Lars. Die hoge snelheden zijn compleet van de zotte. 50Mbit is al overkill.
  Ik stream regelmatig op zowel PS3 als PC tegelijkertijd (Netflix), heb daarbij prima resoluties en heb meer dan genoeg bandbreedte over met mijn 30Mbit/s.

  Volgens mij heeft het inderdaad voornamelijk te maken met epeen en marketing. Men heeft geen idee wat men nodig heeft, dus doe-mij-die-maar. En dan 120Mbit/s of hoger pakken.
  Complete onzin, zeker als je gaat achterhalen wat ze er nou echt mee doen.
  Klein aanvullend puntje is dat men tegenwoordig alles snel-snel moet hebben. Men wil niet meer wachten. Het ongeduld van de mens wordt gretig misbruikt door de marketeers van tegenwoordig (die ongetwijfeld ook een oorzaak zijn in het ongeduld van de mens).

  Het meest onzinnige is dan dat ze op zogenaamde “expert-sites” als Tweakers ook compleet weglopen met extreem hoge snelheden als 200Mbit/s en hoger. Terwijl ze nog geen 10% van hun verbinding écht gebruiken. En dan heb je het niet eens over de site zelf (die je zou kunnen betichten van advertorials), maar over de zogenaamd geïnformeerde gebruiker.
  Een trieste ontwikkeling, al moet ik eerlijk toegeven dat ik ook zou overstappen op glasvezel als het, voor een redelijke prijs, werd aangeboden 🙂

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *