Tina Turner had gelijk…

Tina is natuurlijk ook een rasartiest met stapels hits op haar naam. Private Dancer, Nutbush City Limits, Proud Mary, noem maar op… Toch had ik haar nooit echt als een profetes ingeschat, maar hedenmiddag werd mijn ongelijk bewezen.

Ik was eigenlijk gaan zitten voor een middagje onbedaarlijk schuddebuiken, maar uiteindelijk werd het een zucht van medelijden. Want Tina had gelijk: We Don’t Need Another Hero. Hero Brinkman, ex-PVV, ex-Onafhankelijke Burgerpartij, ex-Democratisch Politiek Keerpunt, ex-noem-maar-op, presenteerde vanmiddag zijn Ondernemerspartij, de zoveelste irrelevante partij die vooral gaat mikken op weer een sub-groepje ontevredenen in de samenleving: de ondernemers en zzp-ers.

Wat wil die man toch graag terug de Tweede Kamer in – het wordt zo langzamerhand bijna zielig. Is het bier bij Nieuwspoort zo goedkoop? Wordt er ergens in het parlementsgebouw crack uitgedeeld? Of is Hero gewoon enorm ontevreden bij zijn nieuwe oude baan bij de recherche? Wat gaat er op dit moment door het hoofd van zijn leidinggevende heen? “Liever kwijt dan rijk”? Over een jaar staat hij waarschijnlijk weer bij de politie op de drempel of hij weer terug mag komen.

Het Nu-artikel over de presentatie van zijn partij heeft nog de brutaliteit om te stellen dat Brinkman zich “bescheiden” opstelde na het horen van de vraag of hij zelf leiding gaat geven aan de Ondernemerspartij. Bescheiden? Dat is niet een woord dat je gebruikt voor een man die al drie keer geroepen heeft dat het Nederlandse volk dringend behoefte aan hem heeft en bezig is aan de vierde keer.

Overigens weet ik wel wat Hero’s favoriete Tina Turner-liedje is. Dat is natuurlijk Simply The Best.

Ik ben ondertussen vooral geinteresseerd in de ontstellende leegte en eenzaamheid van Hero’s bestaan. Want er is blijkbaar niemand die genoeg van hem houdt om hem tegen zichzelf in bescherming te nemen. Ik vergelijk het een beetje met de huidige staat van de Nederlandse entertainment-wereld. Als je vroeger een beetje kon zingen dan deed je dat onder de douche of je liet jezelf een keer een microfoon in de hand drukken bij een familiefeest voor een traanopwekkende versie van “Huilen is voor jou te laat”. Tegenwoordig zegt er dan meteen een of andere tante “dat je daar iets mee moet doen”. En zo melden emmers vol mislukte entertainers zich jaarlijks bij de audities van Holland’s Got Talent of god-weet-welke talentenjacht, dronken van de overtuiging dat er ergens een enorm publiek op ze zit te wachten.

Dat is Hero Brinkman – eenzaam op een podium met een microfoon in z’n hand, terwijl zijn trotse maar enigszins wereldvreemde moeder vanuit de coulissen toekijkt. Als ik vanmiddag aanwezig geweest was in Den Haag was ik na een paar minuten opgestaand en had gezegd: “Hero, dit is geen persconferentie – dit is een interventie. De eerst stap is erkennen dat je een probleem hebt.”

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *